Kołobrzeski Mezalians w finale prestiżowego konkursu Restaurant & Bar Design Awards 2025
Restauracja Mezalians z Kołobrzegu znalazła się wśród zaledwie sześciu finalistów z całego świata w kategorii Standalone prestiżowego, międzynarodowego konkursu Restaurant & Bar Design Awards 2025. To jedno z najważniejszych wyróżnień w świecie gastronomii i designu, przyznawane za najbardziej inspirujące i najpiękniej zaprojektowane przestrzenie restauracyjne.
Za projekt Mezaliansu odpowiada warszawskie 370studio, które stworzyło wnętrze pełne kontrastów, łączące elementy klasycznego stylu mid-century z odważnymi, nieoczywistymi detalami - jak podwieszony jednorożec czy odwrócony pokój zamontowany na ścianie baru. Kolorystyka beżów, bordo i różu, długi stół symbolizujący polską gościnność oraz ciepłe, drewniane wykończenia nadają przestrzeni wyjątkowy, harmonijny charakter.
Mezalians to jednak nie tylko design - to także autorskie menu Executive Chefa Rafała Lorenca, w którym klasyka polskiej kuchni spotyka się z odważnymi, międzynarodowymi połączeniami smaków. Karta podzielona jest na dwie kategorie: mezalianse - kulinarne eksperymenty łączące to, co pozornie do siebie nie pasuje - oraz dobra narodowe, będące hołdem dla lokalnych produktów, tradycyjnych przepisów i smaków z dzieciństwa.
Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się 27 października w Dubaju, gdzie kołobrzeska restauracja powalczy o tytuł najpiękniej zaprojektowanej przestrzeni gastronomicznej w Europie.
Od początku wiedzieliśmy, że Mezalians ma być miejscem wyjątkowym - zarówno w smaku, jak i w wyglądzie. Cieszymy się, że nasze podejście do łączenia kontrastów zostało docenione w tak prestiżowym konkursie - mówi zespół restauracji.
Restauracja Mezalians mieści się przy ul. Towarowej 14/2 w Kołobrzegu, zaledwie kilka minut spacerem od plaży.