Być wegetarianinem jest coraz łatwiej

Wegetarianizm staje się coraz bardziej popularny.

Obraz
Źródło zdjęć: © Inne

Byle tak dalej! Sytuacja początkujących wegetarian i tych, którzy nie są obdarzeni zbyt bujną fantazją kulinarną, jest mniej skomplikowana niż dawniej. Pojawia się bowiem coraz więcej książek o wegetarianizmie i z przepisami kuchni bezmięsnej czy wegańskiej.

Wspaniałą pracę przygotował Świat Książki: Kuchnia wegetariańska Ingi-Britty Sundqvist stanowi przewodnik po zasadach zdrowego odżywiania, zawiera porady na temat najlepszych metod przygotowywania posiłków, wskazówki dotyczące zdrowia fizycznego i psychicznego, tabele wartości odżywczych, etc. Książka jest bogato ilustrowana, trudniejsze przepisy wzbogacane są rysunkami i fotografiami.

Kuchnia wegetariańska Marty Szydłowskiej to ponad 240 przepisów na różne dania: zupy, potrawy z kaszy i ryżu, naleśniki, omlety, knedle, potrawy z grzybów, sałatki, wypieki domowe (chleby, bułki, bułeczki, placki, serniki, tarty)
.

Kuchnia wegetariańska Zbigniewa Landowskiego zawiera ok. 150 przepisów wegetariańskich z wielu krajów świata. Są wśród nich znakomite przepisy kuchni indyjskiej, koreańskiej, żydowskiej, rosyjskiej, a nawet południowoafrykańskiej.

Bardzo podobną ideę realizuje Kuchnia wegetariańska świata Angeliki Ilies. Ta książka odkrywa bogactwo wegetariańskich kuchni Europy, Ameryki, egzotycznej Afryki i pachnącej przyprawami Azji. Zawiera wiele ciekawych informacji o kulturze, historii i sztuce kulinarnej krajów, z których pochodzą przepisy, a także propozycje pasujących napojów i wiele pomysłów na ciekawe dekoracje.

Kuchnia wegetariańska Nicola Graimes to lustrowana encyklopedia zdrowego żywienia, z praktycznymi wskazówkami, jak dobierać produkty i przyrządzać smaczne posiłki. Zawiera ponad 100 przepisów na wegetariańskie dania - od śniadań i brunches po dania główne i sałatki, a także desery, ciasta i wypieki.

Swoją książkę z przepisami opublikowała w 2003 roku para znanych projektantów: Jola Słoma i Mirosław Trymbulak. Książka nosi tytuł Nakarmić duszę.

A dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą nic na temat wegetarianizmu, lub wahają się z podjęciem decyzji, polecamy książki autorstwa Juliet Gellatley: Milczącą arkę oraz Viva!Wegetarianizm. Autorka ujawnia w nich mechanizmy i kulisy działalności przemysłu mięsnego oraz analizuje etyczny wymiar wegetarianizmu.

Wybrane dla Ciebie

Erykah Badu w Polsce. Podwójna uczta dźwięków w Gdyni
Erykah Badu w Polsce. Podwójna uczta dźwięków w Gdyni
Kultura WPełni. Anna Maria Sieklucka o życiu po filmie "365 dni" i nowym thrillerze
Kultura WPełni. Anna Maria Sieklucka o życiu po filmie "365 dni" i nowym thrillerze
Teatr Wielki w Poznaniu zaprasza na Festiwal Moniuszki
Teatr Wielki w Poznaniu zaprasza na Festiwal Moniuszki
Lot nad publicznością, ogień, tryskający gejzer. Show, jakiego PGE Narodowy nie widział
Lot nad publicznością, ogień, tryskający gejzer. Show, jakiego PGE Narodowy nie widział
ORLEN otwiera Strefy Melomana z okazji Konkursu Chopinowskiego
ORLEN otwiera Strefy Melomana z okazji Konkursu Chopinowskiego
Czym jest dziś kultura? Zobaczcie relację ze spotkania WP Kultura
Czym jest dziś kultura? Zobaczcie relację ze spotkania WP Kultura
SYSTEM OF A DOWN zagra drugi koncert w Warszawie na PGE Narodowym
SYSTEM OF A DOWN zagra drugi koncert w Warszawie na PGE Narodowym
86. rocznica śmierci. Po wkroczeniu bolszewików popełnił samobójstwo
86. rocznica śmierci. Po wkroczeniu bolszewików popełnił samobójstwo
Światowa premiera w Polsce. "Nie byłem w stanie wyobrazić sobie lepszego filmu"
Światowa premiera w Polsce. "Nie byłem w stanie wyobrazić sobie lepszego filmu"
Nostalgiczna opowieść o miłości i samotności – nowa premiera Agi Laury
Nostalgiczna opowieść o miłości i samotności – nowa premiera Agi Laury
Ten Polak podbija świat. 10-minutowa owacja na stojąco
Ten Polak podbija świat. 10-minutowa owacja na stojąco
"Między sztuką a sercem". W Puławach otwarto wystawę poświęconą Izabeli Czartoryskiej
"Między sztuką a sercem". W Puławach otwarto wystawę poświęconą Izabeli Czartoryskiej