Być wegetarianinem jest coraz łatwiej

Wegetarianizm staje się coraz bardziej popularny.

Obraz
Źródło zdjęć: © Inne

Byle tak dalej! Sytuacja początkujących wegetarian i tych, którzy nie są obdarzeni zbyt bujną fantazją kulinarną, jest mniej skomplikowana niż dawniej. Pojawia się bowiem coraz więcej książek o wegetarianizmie i z przepisami kuchni bezmięsnej czy wegańskiej.

Wspaniałą pracę przygotował Świat Książki: Kuchnia wegetariańska Ingi-Britty Sundqvist stanowi przewodnik po zasadach zdrowego odżywiania, zawiera porady na temat najlepszych metod przygotowywania posiłków, wskazówki dotyczące zdrowia fizycznego i psychicznego, tabele wartości odżywczych, etc. Książka jest bogato ilustrowana, trudniejsze przepisy wzbogacane są rysunkami i fotografiami.

Kuchnia wegetariańska Marty Szydłowskiej to ponad 240 przepisów na różne dania: zupy, potrawy z kaszy i ryżu, naleśniki, omlety, knedle, potrawy z grzybów, sałatki, wypieki domowe (chleby, bułki, bułeczki, placki, serniki, tarty)
.

Kuchnia wegetariańska Zbigniewa Landowskiego zawiera ok. 150 przepisów wegetariańskich z wielu krajów świata. Są wśród nich znakomite przepisy kuchni indyjskiej, koreańskiej, żydowskiej, rosyjskiej, a nawet południowoafrykańskiej.

Bardzo podobną ideę realizuje Kuchnia wegetariańska świata Angeliki Ilies. Ta książka odkrywa bogactwo wegetariańskich kuchni Europy, Ameryki, egzotycznej Afryki i pachnącej przyprawami Azji. Zawiera wiele ciekawych informacji o kulturze, historii i sztuce kulinarnej krajów, z których pochodzą przepisy, a także propozycje pasujących napojów i wiele pomysłów na ciekawe dekoracje.

Kuchnia wegetariańska Nicola Graimes to lustrowana encyklopedia zdrowego żywienia, z praktycznymi wskazówkami, jak dobierać produkty i przyrządzać smaczne posiłki. Zawiera ponad 100 przepisów na wegetariańskie dania - od śniadań i brunches po dania główne i sałatki, a także desery, ciasta i wypieki.

Swoją książkę z przepisami opublikowała w 2003 roku para znanych projektantów: Jola Słoma i Mirosław Trymbulak. Książka nosi tytuł Nakarmić duszę.

A dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą nic na temat wegetarianizmu, lub wahają się z podjęciem decyzji, polecamy książki autorstwa Juliet Gellatley: Milczącą arkę oraz Viva!Wegetarianizm. Autorka ujawnia w nich mechanizmy i kulisy działalności przemysłu mięsnego oraz analizuje etyczny wymiar wegetarianizmu.

Wybrane dla Ciebie
Ciepłe, analogowe brzmienie zamiast studyjnego chłodu. Rubens znowu w grze
Ciepłe, analogowe brzmienie zamiast studyjnego chłodu. Rubens znowu w grze
Młodzież wybiera! Ruszyło głosowanie na Słowo Roku
Młodzież wybiera! Ruszyło głosowanie na Słowo Roku
Gwiazda pop w ekranizacji klasycznej bajki. Zagra główną rolę
Gwiazda pop w ekranizacji klasycznej bajki. Zagra główną rolę
Kanada dołączy do Eurowizji? Rozmowy trwają
Kanada dołączy do Eurowizji? Rozmowy trwają
Trump zadzwonił do niej po śmierci Ozzy'ego. Tłumaczy, co jej powiedział
Trump zadzwonił do niej po śmierci Ozzy'ego. Tłumaczy, co jej powiedział
"Jeszcze nie umarłam". Dolly Parton szczerze o problemach zdrowotnych
"Jeszcze nie umarłam". Dolly Parton szczerze o problemach zdrowotnych
Miłośnicy rocka będą zachwyceni. Foo Fighters zagrają w Polsce
Miłośnicy rocka będą zachwyceni. Foo Fighters zagrają w Polsce
One Republic znów w Polsce! Znamy szczegóły koncertu
One Republic znów w Polsce! Znamy szczegóły koncertu
Wyjątkowe wydarzenie. Do Polski przyjeżdżają gwiazdy z całego świata
Wyjątkowe wydarzenie. Do Polski przyjeżdżają gwiazdy z całego świata
To już koniec. Tak legendarny zespół pożegnał się z polskimi widzami
To już koniec. Tak legendarny zespół pożegnał się z polskimi widzami
Podhalański sabat Basi Giewont. "Szeptucha" i jej pradawny rytuał
Podhalański sabat Basi Giewont. "Szeptucha" i jej pradawny rytuał
Transcendencja zaklęta w dźwiękach. Awangardowe misterium Rosalíi [RECENZJA]
Transcendencja zaklęta w dźwiękach. Awangardowe misterium Rosalíi [RECENZJA]