Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej

Obraz
Źródło zdjęć: © "__wlasne

Szczupak w trzech smakach, czernina, polewka migdałowa, ulipki z pianą - takie przepisy można znaleźć w opublikowanej właśnie książce Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego, której autorzy przypominają receptury z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 rok.

Autorzy - Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas i Jerzy Poznański - wybrali i przełożyli je na język współczesnej kuchni 30 przepisów z najstarszej polskiej książki kucharskiej "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" Stanisława Czernieckiego. Przypominają także postać jej autora, kucharza książąt Lubomirskich.

W zamieszczonej na początku dzieła dedykacji Stanisław Czerniecki pisze, "iż jeszcze dotąd naszym językiem polskim tak potrzebnej rzeczy żaden przede mną nie chciał pokazać światu, odważyłem się ja..." Chodziło oczywiście o napisanie pierwszej polskiej książki kucharskiej. Dzieło Czernieckiego było oryginalne - autor chętnie korzystał z różnych inspiracji, nawiązywał do receptur francuskich czy niemieckich, ale książka powstała przede wszystkim w oparciu o jego własne doświadczenia. Druga polska książka kucharska, wydany w 100 lat po książce Czernieckiego "Kucharz doskonały" Wojciecha Wielądko, była już tylko tłumaczeniem popularnej w całej Europie francuskiej "Cuisiniere bourgeoise".

Autor pierwszej polskiej książki kucharskiej za młodu był żołnierzem, uczestniczył w kilku wojnach, jakie w połowie XVII wieku wstrząsały Rzeczpospolitą - z Branderburczykami, Tatarami i Moskalami. Podczas potopu szwedzkiego walczył pod komendą znanego czytelnikom Potopu Jana Zamoyskiego, a za zasługi na polach bitew w 1676 roku został nagrodzony tytułem szlacheckim. Kulinarny talent Czernieckiego rozbłysnął w pełni po zakończeniu przez niego kariery wojskowej. Był kuchmistrzem na dworze wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego (tego samego, któremu Andrzej Morsztyn dedykował cykl wierszy "Kanikuła"), a także jego syna - Józefa Karola Lubomirskiego. Pracodawcy nagrodzili Czernieckiego, nadając mu w dożywocie wieś w pobliżu Nowego Wiśnicza.

Przepisy Czernieckiego różnią się od potocznych wyobrażeń o kuchni staropolskiej. Bardzo niewiele jest przepisów na zupy, rzadko wykorzystuje się wieprzowinę, chętnie natomiast sięgano po ryby, drób, wołowinę i cielęcinę. "W pierwszej polskiej książce kucharskiej jest więcej przepisów na dania ze ślimaków niż z wieprzowiny. Dominujący smak większości dań kształtowała paląca mieszanka ostrych, egzotycznych przypraw, głównie szafranu, pieprzu, imbiru, cynamonu oraz gałki muszkatołowej. Do tego dochodziło powszechne w dawnej Polsce uwielbienie dla smaku kwaśnego oraz związana z tym wszechobecność octu a także cytryn. Popularny w XVII wieku bigos nie zawierał nawet grama kapusty, a jego charakterystyczny kwaśny smak uzyskiwano przez obfite szafowanie octem i cytrynami" - piszą autorzy.

Do kwaśnych dodatków z upodobaniem dodawano cukru, rodzynek i konfitur. Znakiem rozpoznawczym kuchni Czernieckiego było łączenie smaków słodkiego i kwaśnego. Takie połączenie, typowe dla kuchni średniowiecznej, w wieku XVII było już w Europie czymś rzadkim. Ulubionym bohaterem przepisów Czernickiego był kapłon - kastrowany i tuczony kogut, na którego przyrządzenie podaje kilkadziesiąt przepisów. Są także przepisy na dania z głuszca, cietrzewia, bobra i minogów.

Jedną z najważniejszych cech kuchni staropolskiej była duża ilość i wielkie zróżnicowanie dań rybnych. Czerniecki zamieścił w swojej książce aż sto przepisów na potrawy z ryb, największej sławy doczekała się jednak sto pierwsza receptura - dodany na końcu rozdziału "sekret kuchmistrzowski". Był to przepis na dużego, podawanego w całości szczupaka, którego był jednocześnie gotowany, pieczony i smażony. Takiego właśnie szczupaka kazał Mickiewicz podać Wojskiemu na uczcie w Soplicowie: "W końcu sekret kucharski: ryba nie krojona/ U głowy przysmażona, we środku pieczona/ A mająca potrawkę z sosem u ogona". Mickiewicz bardzo cenił książkę Czernieckiego i woził ze sobą po Europie w bagażu podręcznym, jako wzór pięknej staropolskiej mowy.

Książka "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego" opublikowało Muzeum Pałacu w Wilanowie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ciepłe, analogowe brzmienie zamiast studyjnego chłodu. Rubens znowu w grze
Ciepłe, analogowe brzmienie zamiast studyjnego chłodu. Rubens znowu w grze
Młodzież wybiera! Ruszyło głosowanie na Słowo Roku
Młodzież wybiera! Ruszyło głosowanie na Słowo Roku
Gwiazda pop w ekranizacji klasycznej bajki. Zagra główną rolę
Gwiazda pop w ekranizacji klasycznej bajki. Zagra główną rolę
Kanada dołączy do Eurowizji? Rozmowy trwają
Kanada dołączy do Eurowizji? Rozmowy trwają
Trump zadzwonił do niej po śmierci Ozzy'ego. Tłumaczy, co jej powiedział
Trump zadzwonił do niej po śmierci Ozzy'ego. Tłumaczy, co jej powiedział
"Jeszcze nie umarłam". Dolly Parton szczerze o problemach zdrowotnych
"Jeszcze nie umarłam". Dolly Parton szczerze o problemach zdrowotnych
Miłośnicy rocka będą zachwyceni. Foo Fighters zagrają w Polsce
Miłośnicy rocka będą zachwyceni. Foo Fighters zagrają w Polsce
One Republic znów w Polsce! Znamy szczegóły koncertu
One Republic znów w Polsce! Znamy szczegóły koncertu
Wyjątkowe wydarzenie. Do Polski przyjeżdżają gwiazdy z całego świata
Wyjątkowe wydarzenie. Do Polski przyjeżdżają gwiazdy z całego świata
To już koniec. Tak legendarny zespół pożegnał się z polskimi widzami
To już koniec. Tak legendarny zespół pożegnał się z polskimi widzami
Podhalański sabat Basi Giewont. "Szeptucha" i jej pradawny rytuał
Podhalański sabat Basi Giewont. "Szeptucha" i jej pradawny rytuał
Transcendencja zaklęta w dźwiękach. Awangardowe misterium Rosalíi [RECENZJA]
Transcendencja zaklęta w dźwiękach. Awangardowe misterium Rosalíi [RECENZJA]